Réttlæti gegnum þjóðarétt: Mikilvægi og áhrif yfirlýsingar Sameinuðu þjóðanna um réttindi frumbyggja

Miðvikudaginn 30. mars kl. 12-13 í Lögbergi, stofu 101.

Frummælandi
Dr. Mauro Barelli
, dósent við lagadeild City Law School

Hefur samþykkt Sameinuðu þjóðanna um réttindi frumbyggja frá 2007, leitt til alþjóðalöggjafar sem svarar kröfum um réttlæti fyrir valdalitla og viðkvæma hópa eins og til dæmis Rómafólk og landbúnaðarverkamenn? Metið verður hvort þjóðarétturinn hafi brugðist nægilega og réttilega við mannréttindakröfum frumbyggja. Sérkenni baráttu frumbyggja fyrir réttlæti verða skoðuð og leitast við að draga ályktanir um ástæður hinnar jákvæðu viðurkenningar þjóðaréttar á réttindum frumbyggja, sem gæti varpað ljósi á hugsanleg áhrif þessarar lagaþróun á baráttu annarra minnihlutahópa.

Dr. Mauro Barelli er dósent við lagadeild City Law School í London. Hann kennir þjóðarétt, alþjóðleg mannréttindi og um réttindi minnihlutahópa og frumbyggja. Dr. Barelli hefur skrifað mikið um spurninguna um réttindi frumbyggja að þjóðarétti og hefur starfað með alþjóðlegum frjálsum félagasamtökum að réttindum minnihlutahópa og frumbyggja. Árin 2005-2006 var hann lögfræðingur fyrir hönd ríkisstjórnar Bosníu og Hersegóvínu fyrir Alþjóðadómstólnum í Haag þar sem reyndi á samning SÞ um ráðstafanir gegn og refsingar fyrir hópmorð.

Fundarstjóri er Brynhildir G. Flóvenz, dósent við Lagadeild Háskóla Íslands.

Aðgangur er ókeypis og allir velkomnir.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Seeking Justice in International Law: the Significance and Implications of the UN Declaration on the Rights of Indigenous Peoples
Wednesday 30 March in Lögberg, room 101

Lecturer
Dr. Mauro Barelli, senior lecturer at the City Law School, City University London

Today human rights represent a primary concern of the international legal system. The international community’s commitment to the protection and promotion of human rights, however, does not always produce the results hoped for by the advocates of a more justice-oriented system of international law. Indeed international law is often criticised for, inter alia, its enduring imperial character, incapacity to minimize inequalities and failure to take human suffering seriously. Against this background, the question that this lecture will aim to answer is whether the adoption of the 2007 UN Declaration on the Rights of Indigenous Peoples points to the existence, or emergence, of an international law that promises to provide valid responses to the demands for justice of disempowered and vulnerable groups such as, for example, homeland minorities, the Roma, and peasants. By assessing whether international law has responded fairly and adequately to the human rights claims of indigenous peoples, and  exploring the relationship between this response and some distinctive features of the indigenous peoples’ struggle for justice, this lecture will seek to draw some  important conclusions as to the reasons behind international law’s positive recognition of indigenous peoples’ rights, shedding some light on the potential impact that this particular legal development might have on the human struggles of other ethno-cultural groups.

Dr Mauro Barelli is a Senior Lecturer at The City Law School, City University London, where he teaches public international law and international human rights at undergraduate level, and minority and indigenous peoples’ rights at postgraduate level. He also taught at Cardiff University and has been a visiting fellow at the Lauterpacht Centre for International Law (Cambridge University). In 2005/2006 he was Counsel for the Government of Bosnia and Herzegovina in the case concerning the Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide before the International Court of Justice. Dr Mauro Barelli has written extensively on the question of indigenous peoples’ rights in international law, and has also collaborated with international NGOs working on minority and indigenous rights.

Chair: Brynhildur G. Flóvenz, associate professor at the Law Faculty of the University of Iceland